Wyślij zapytanie





Niski poziom cukru we krwi. Sprawdź, co oznacza

Niski poziom cukru we krwi, inaczej hipoglikemia, to przypadłość, z którą najczęściej borykają się osoby chore na cukrzycę. Z hipoglikemią mogą mieć jednak do czynienia osoby zdrowe. Zdarza się w kilka godzin po zjedzeniu posiłku. Może być bardzo groźna w skutkach, dlatego nie należy jej lekceważyć.

Normy glukozy określa się na: 70-99 mg/dl (3,9 – 5,5 mmol/l). Hipoglikemia to stan, kiedy poziom cukru we krwi spada poniżej wartości 70 mg/dl. Problem ten dotyczy najczęściej osób chorych na cukrzycę. Osoby chorujące na cukrzycę wiele lat odczuwają objawy niedocukrzenia już przy stężeniu glukozy we krwi <100-120 mg/dl. Najczęściej pojawia się w ciągu 3-5 godzin po zjedzeniu posiłku, dlatego bywa nazywana hipoglikemią poposiłkową.

 Objawy niskiego poziomu cukru we krwi

Do objawów hipoglikemii zalicza się nadmierne pocenie się, drżenie rąk, uczucie mrowienia wokół ust, kołatanie serca, uczucie wilczego głodu, zaburzenia koncentracji, osłabienie

niewyraźne widzenie, zaburzenia zachowania. W przypadku dłużej trwającego dużego zmniejszenia wartości glikemii może dojść do utraty przytomności. Ze względu na nasilenie się objawów klinicznych hipoglikemię dzieli się też na: lekką, umiarkowaną oraz ciężką. Nieleczona hipoglikemia może doprowadzić do napadu drgawek, śpiączki, a w najgorszym razie do zgonu.

 

Przyczyny hipoglikemii

Najczęściej do zmniejszenia stężenia glukozy we krwi dochodzi u chorych na cukrzycę leczonych insuliną. Przyczyn niskiego poziomu cukru u takich osób może być wiele. Może być spowodowana zbyt małą kalorycznością spożytego posiłku, niespożyciem posiłku po wstrzyknięciu insuliny, intensywnym nieplanowanym wysiłku fizycznym czy zbyt dużą dawką insuliny. Hipoglikemia może również dotyczyć osób zdrowych, niechorujących na cukrzycę. Taki stan określa się mianem hipoglikemii reaktywnej. W przypadku tego rodzaju niedocukrzenia poziom glukozy we krwi spada w ciągu kilku godzin po spożytym posiłku. Hipoglikemia po posiłkach bywa zaliczana do objawów stanu przedcukrzycowego. Jest to etap poprzedzający rozwój pełnoobjawowej cukrzycy typu 2, kiedy dochodzi do zaburzeń gospodarki węglowodanowej. U takich osób pojawia się większy apetyt na słodycze w ciągu dnia oraz bóle głowy w przypadku pominięcia posiłku. Aby zdiagnozować hipoglikemię, najczęściej wykonuje się przedłużony test obciążenia glukozą tzw. krzywą cukrową.

Leczenie hipoglikemii

Hipoglikemię można i należy leczyć. Jeśli zdarza się osobom chorym na cukrzycę, dobrze, by oznaczyły stężenie glukozy za pomocą glukometru. Wówczas uzyskają pewność, czy pojawiające się objawy związane są ze spadkiem poziomu cukru. W przypadku niedocukrzenia należy spożyć węglowodany. Należy jednak unikać czekolady, batonów, chleba z masłem czy serem – są one zbyt tłuste. W przypadku gdy u pacjenta pojawi się ciężka postać niedocukrzenia, konieczne jest wezwanie pomocy medycznej. W taki wypadku podawany jest glukagon domięśniowo, a następnie już w szpitalu pacjent dostaje dożylnie roztwór glukozy.