Kontrola poziomu glukozy we krwi jest niezbędna w rozpoznaniu, monitorowaniu i leczeniu cukrzycy. Choroba przez długi czas może przebiegać bezobjawowo i nieleczona prowadzić do poważnych problemów zdrowotnych.
Stężenie kreatyniny we krwi pozwala monitorować pracę nerek. Pozwala również oszacować szybkość filtracji kłębuszkowej (wskaźnik GRF), będącą odzwierciedleniem wydolności nerek.
Stężenie mocznika we krwi odzwierciedla stopień wydolności nerek. Wysoki poziom może również wiązać się z dietą wysokobiałkową lub zbyt dużym rozpadem białek. Niski poziom to wynik uszkodzenia wątroby lub niedoboru białek.
Razem z jonami sodu i potasu utrzymują równowagę elektrolitową i kwasowo-zasadową. Są obecne we wszystkich płynach organizmu. Objawy niedoboru lub nadmiaru mogą być niezauważone, dlatego zrób badania profilaktyczne.
Niedobór lub nadmiar potasu prowadzi m.in. do rozregulowania gospodarki wodnej, zaburzeń ciśnienia krwi i pracy nerek. Regularnie kontroluj jego poziom, zwłaszcza jeśli masz zaburzenia rytmu serca, nadciśnienie, niewydolność nerek, długotrwałe biegunki i wymioty lub cukrzycę.
Jego poziom jest bezpośrednio związany z pracą nerek, regulacją ciśnienia krwi, równowagą kwasowo-zasadową oraz z funkcjonowaniem kory nadnerczy. Wskazaniem do badania jest też odwodnienie, zwłaszcza u małych dzieci i starszych osób.
Nadmiar tej frakcji, czyli tzw. złego cholesterolu, podnosi ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca i miażdżycy.
To tzw. dobry cholesterol, który chroni Twój organizm przed chorobami niedokrwiennymi.
Ich podwyższony poziom może doprowadzić do chorób układu sercowo-naczyniowego i metabolicznych, takich jak otyłość, choroba wieńcowa, zawał serca, udar mózgu, cukrzyca.
Głównym narządem biosyntezy cholesterolu jest wątroba. Upośledzenie funkcji syntetyzującej hepatocytów jest przyczyną spadku nie tylko biosyntezy cholesterolu, ale również lipprotein HDL i VLDL. Badanie stężenia cholesterolu całkowitego (CHOL) jest badaniem przesiewowym, wykonywanym w celu oceny ryzyka rozwoju miażdżycy i chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak choroba wieńcowa i zawał serca, udar mózgu, miażdżyca tętnic kończyn dolnych itd. Podwyższony poziom cholesterolu (hipercholesterolemia) jest uwarunkowany przez upośledzenie przemian metabolitycznych cholesterolu (niedoczynność tarczycy, cholestaza), upośledzone wydalanie cholesterolu i jego metabolitów do przewodu pokarmowego, nadmierną podaż w pokarmach oraz wzmożoną biosyntezę cholesterolu wrodzoną jak i nabytą na skutek np. cukrzycy, łuszczycy, zespołów nerczycowych, przewlekłej niewydolności nerek, alkoholizmu. Obniżony poziom cholesterolu (hipocholesterolemia) może być spowodowany: niedożywienem, upośledzeniem wchłaniania z przewodu pokarmowego, nadmierną utratą na skutek przetoki żółciowej, niewydolności trzustki, zwiększonym wydalaniem w nadczynności tarczycy.